Annechien ten Have-Mellema is voorzitter LTO vakgroep Varkenshouderij en tevens eigenaar van een varkensboerderij in Beerta. Speciaal voor Foodprint schrijft ze op dit blog en gunt ons zo een blik in het leven van een moderne Nederlandse varkensboerin.
Het is zondag
Het is zondag. We zijn met elkaar naar het land gewandeld. Even kijken hoe het met de bieten is. Groeien ze goed? Zijn er geen ziektes. De vader van Menno is ook mee.
Wandelen door het perceel met suikerbieten
Ook de tarwe hebben we goed bekeken. Zit de aar er al in? Op het moment dat u dit leest, zal de aar al wel in de plant zitten. Dan heeft de tarwe een hele andere kleur. Ik vind de tarwevelden die net in de aar staan heel mooi. In de streek waar ik woon: het Oldambt zijn nog uitgestrekte tarwevelden. Ik geniet daar van.
De tarwe nog net niet in de aar. Kijk eens naar de uitgestrekte velden!
Detmer bekijkt de tarwestengel. Hij snijdt hem open om de aar te zoeken.
Deze tarwe wordt gebruikt als voer voor onze varkens. In een grote silo wordt de tarwe bewaard. Elke week komt hier een auto die de tarwe en maïs maalt. Gemaalde tarwe en maïs kan het varken beter eten. Het stro van de tarwe gebruiken we als strooisel voor de zwangere zeugen.
Onze varkens krijgen naast de gemalen maïs en tarwe ook andere producten te eten. De veevoerleverancier brengt elke week brokjes waar van alles inzit en waar ze goed van groeien en in conditie blijven. Naast brokjes krijgen ze ook ander eten. Bijvoorbeeld bierbostel, een restproduct van de bierindustrie. Ook krijgen de varkens wei. Wei blijft over van het kaasmaken. Vroeger hadden kaasmakende boeren ook vaak varkens. De varkens kregen dan de wei. In de brokjes zitten ook producten die overblijven bij het maken van levensmiddelen. Het varken is dus een nuttig dier omdat restproducten die overblijven worden omgezet in lekker vlees. Zo ging het vroeger eigenlijk in de stad ook. Het varken at de restjes van de mensen op. Deze kringloop is er eigenlijk nog steeds. Vroeger was het meer zichtbaar dan nu. Maar het varken is nog steeds een kringloop dier. Zo wordt er niets weggegooid en gaan we efficiënt met onze producten om. De reststromen vanuit de humane voedingsindustrie worden door het varken tot waarde gemaakt. Het is maar dat u het weet!
Hallo Annechien,
Leuk om jouw eigen verhaal in een blog te lezen. Heb direct een link op www.varkensenzo.nl geplaatst. Dan kunnen meer mensen er kennis van nemen.
Groet,
Marga te Velde
Geplaatst door: Marga te Velde | 15/07/2009 om 11:07