In het kader van Foodprint werkt kunstenaar Debra Solomon aan de ontwikkeling van een ‘echte’ eetbare stad. Met het project Foodscape Schilderswijk creëert zij zowel groene als sociale biotopen middenin een dichtbevolkte wijk in Den Haag. In nauwe samenwerking met buurtbewoners, scholen en wijkorganisaties zal zij onder andere kruidengazons, fruit-façades en bessenhekken realiseren.
OBS ‘t Galjoen: schooltuin, ‘hekspalier’, ‘bessenhekken’ en bodemverbeteraars (illustratie: Jacques Abelman)Foodscape Schilderswijk maakt gebruik van de bestaande infrastructuren en voegt hier alternatieve vormen van stadslandbouw aan toe. Zo kan de openbare ruimte veranderen in een voedzame zone met de actieve inzet van de buurt zelf.
De vorm van stadslandbouw die Foodscape Schilderswijk voorstelt, waarbij met behulp van sociale netwerken, de bestaande ruimtelijke inrichting en landschapsarchitectuur gezond en vers voedsel wordt geproduceerd, bestaat op dit moment nog niet.
Dit ontwerp van Foodscape Schilderswijk was deze zomer te zien in de Foodprint tentoonstelling
Foodscape Schilderswijk verbetert de stad. Het maakt gezond, biologisch eten toegankelijk voor een groep mensen die daar normaal gesproken geen toegang toe heeft, het is goed voor de biodiversiteit en draagt bij aan een vruchtbare bodem. Het zorgt kortom voor een waardestijging van de buurt. Daarnaast bevordert het kunstproject de sociale cohesie en de samenwerking in een buurt. In samenwerking met Natuur- en Milieueducatie wordt Foodscape Schilderswijk ingezet om buren die slecht Nederlands spreken te motiveren de taal te leren. Met het project wordt ook de band tussen de plek waar mensen wonen en hun voedselvoorziening hersteld, een band die tot enkele generaties geleden in steden nog bestond.
Culiblog
Sinds 2004 publiceert Debra Solomon haar onafhankelijk onderzoek op het gebied van eten, de eetcultuur en de cultuur die ons eten produceert op het door haarzelf gestarte Culiblog. Inmiddels wordt Culiblog internationaal gezien als een belangrijke bron van informatie over voedselsystemen, duurzaamheid, stadslandbouw en over kunst, vormgeving, architectuur en stedenbouw die de eetcultuur in brede zin tot onderwerp maakt. Solomon’s werk omvat o.a. tijdelijke concept-restaurants en free kitchens. In 2007 was zij de co-curator van De Eetbare Stad/Edible City (NAi, Maastricht), een tentoonstelling over voedsel en de bebouwde omgeving. In 2007 was Solomon vormgever van het DOTT07 Urban Farming project in Middlesbrough, UK.
culiblog.org
Meer weten over Foodscape Schilderswijk of meetuinieren?
Neem contact op met Debra Solomon: [email protected]
Foodscape Schilderswijk wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Burgerschap van de Gemeente Den Haag. Met dank aan HaagWonen en de gemeentelijke afdeling Natuur- en Milieueducatie.
Toppie project, zware metalen en decenia gif dmv eetbare planten terug laten vloeien naar de bewoners. Perfecte aanpak tegen de vergrijzing, over enkele jaren kunnen de tuinen dienst doen als opfleuring voor de begraafplaats Schilderswijk.
Maria G.
Geplaatst door: Maria Guana | 07/12/2011 om 11:46