Het festival DAG HAP geeft bezoekers drie weekeinden lang de kans te genieten van een puur eetavontuur. Op een braakliggend gebied in de wijk Erasmusveld in Den Haag verrijst van 30 september t/m 16 oktober 2011 een verrassend festivalterrein met diverse kunstprojecten en activiteiten. Op het Foodprint weblog vanaf vandaag meer aandacht voor de diverse programma-onderdelen. Meer info over DAG HAP klik hier.
De Buitenbrouwerij van Henriette Waal
Het is moeilijk voor te stellen maar het bestaat echt: bier dat gemaakt is van slootwater. Iedereen kan dit straks zelf proeven tijdens DAG HAP. Henriette Waal strijkt neer op het Erasmusveld met de Buitenbrouwerij. Ze maakt er met een ingenieus systeem van ketels en buizen, biologisch bier dat gemaakt is van gezuiverd Haags slootwater, lokale wilde planten en kruiden uit de omringende volkstuinen. Kortom: een echt Haags biertje!
De Buitenbrouwerij op DAG HAP (foto: Arenda Oomen) (Zie ook DAG HAP fotoalbum)
Henriette Waal: “Ik pomp water op uit de sloot in een waterfiltertoren die bestaat uit een tweedehands papiercontainer, een vloeistofcontainer en waterflessen. In iedere container zit een ander filter. Zo is in de papiercontainer een keramisch filter gemaakt, de andere filters werken met kool en zand. Het zijn dus allemaal natuurlijke filters. Na filtering brouw ik bier van het water met mout (granen) en bijvoorbeeld gruit uit de volkstuin.
Gruit? Dat kun je mooi Haags uitspreken, maar wat is het?
Waal: Gruit is een mengsel van kruiden dat vroeger in Nederland in plaats van hop gebruikt werd om het bier te steriliseren en op smaak te brengen. In dit geval heb ik het gruit samengesteld uit lavendel, rozemarijn, duizendblad, salie en teunisbloem uit de tuinen van volkstuinvereniging Nooitgedacht.
Ook heb ik in de omgeving een absinth plant gevonden en er een bier mee gemaakt, maar dat is geheim.
Kruiden en planten in het slootwaterbier (foto: © Jelle de Jong @ Schuttelaar
Gebruik je altijd slootwater?
Waal: Als ik had geweten dat het deze zomer zoveel zou regenen had ik ook regenwaterbier gemaakt!
Henriette Waal tijdens DAG HAP (foto: © Arenda Oomen)
Denk je dat Hagenaars het zullen drinken? Hoe smaakt het bier?
Waal: Ik heb een recept voor blond bier gemaakt, omdat dat type bier door veel mensen lekker gevonden wordt. In tegenstelling tot de meeste speciaalbieren heb ik gekozen voor een laag alcoholpercentage van 3% naar middeleeuws recept. In de Middeleeuwen dronk men bier in plaats van water. Bierbereiding is namelijk een heel goede manier om water te zuiveren. Het bierbrouwproces kookt, filtert, steriliseert met kruiden en houdt de drank houdbaar door de alcohol. Bovendien is bier voedzaam: het bevat graan en de gist is rijk aan vitamine B en andere belangrijke stoffen. Lekker bier drinkt snel weg dus daarom hebben andere amateurbrouwers en ik bij elkaar 1000 liter bier van slootwater gebrouwen. Ook Derek Walsh, een (wereld)beroemde bierkeurmeester zal het bier komen proeven en beoordelen. Ik hoop dat de Buitenbrouwerij niet alleen een ontmoetingsplaats zal zijn voor Nederlandse amateurbrouwers, maar hoop met mijn ontwerpen en benadering ook nieuwe doelgroepen te betrekken en met het brouwvirus aan te steken. Het zou natuurlijk geweldig zijn als de wijk Erasmusveld in de toekomst zijn eigen bier gaat brouwen!
Word je dronken van dit bier?
Waal: Er zit maar 3% alcohol in, dus het zal wat langzamer gaan. Drinken met mate is ook met dit bier verstandig.”
Workshops: Leer zelf ook bier brouwen!
Elke zondag geeft Henriette Waal workshops hoe je eigen bier te brouwen - ze noemt het zelf ‘bier opvoeding’ - zodat straks weer meer mensen weten wat ze drinken en we dit belangrijke Nederlandse cultuurproduct weer samen kunnen maken.
2 oktober, 11:00-18:00 uur: Brouwen met vrouwen
9 oktober, 11:00-18:00 uur: Brouwen voor de jeugd (16 tot 21 jaar)
16 oktober, 11:00-18:00 uur: Brouwen voor iedereen (VOLGEBOEKT!!! ER KAN NIET MEER VOOR DEZE DATUM GERESERVEERD WORDEN)
Reserveren verplicht: meld je dan aan via [email protected]l en geef aan op welke dag je wilt komen!
Zaterdag 15 oktober 2011, 16:00 – 18:00 uur
Lezing door bierkenner Derek Walsh (Nederlands gesproken)
Internationaal bekend bierkeurmeester, -brouwer en -liefhebber Derek Walsh (Canada) geeft op uitnodiging van Henriette Waal de lezing ‘The history & future of making beer’. Gevolgd door een rondleiding door de Buitenbrouwerij. Aansluitend bestaat de mogelijkheid te dineren in restaurant NL conserven. Meer info en aanmelden klik hier.
Reacties
U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.