ART-S-COOL, de kunstschool in de Haagse Schilderswijk, verzorgt in verband met de manifestatie DAG HAP workshops op de P. Oosterleeschool in Moerwijk. Deze bestaan uit lessenreeksen gericht op de thema’s: 'De duurzame stad' en 'Afval en natuur'. O.l.v. kunstenaars, architecten en stedenbouwkundigen bedenken de kinderen een plan voor een duurzame kinderwijk. Vervolgens gaan ze gebouwen ontwerpen en maquettes maken, om uiteindelijk de maquettes met afval- en recyclemateriaal in het groot te bouwen op het DAG HAP terrein op het Erasmusveld. Daarnaast zijn er speciale workshops over permacultuur en maken de kinderen van afvalmateriaal een eigen tuintje in en voor de klas. Op het weblog van de school zijn verslagen te lezenen foto's te bekijken van de workshops:
http://art-s-cool.blogspot.com
In de twee groepen zeven van de P.Oosterleeschool verzorgen kunstenaars Leontine Lieffering, Laura van Eeden en Refunc lessen over de duurzame stad. Tijdens de eerste les komen gasten vertellen over de plannen van de duurzame wijk Het Erasmusveld. De gasten zijn: stedenbouwkundige van het Erasmusveld, Henny Hollander, projectleider Andre Everts en adviseur duurzaam bouwen Mieke Weterings. Zij zullen vertellen wat duurzaamheid is en waarom dat zo belangrijk wordt gevonden. Na het inspirerende verhaal gaan de kinderen zelf aan de slag. Leontine Lieffering en Laura van Eeden begeleiden groep 7 om zelf een eigen plan voor het Erasmusveld te bedenken: een duurzame kinderwijk.
Wanneer de groepen het plan voor het inrichten van de duurzame kinderwijk Erasmusveld klaar hebben, gaan we de week daarop over op fase twee: het ontwerpen van de gebouwen en inrichting van de wijk. Een architect vertelt in de klas over zijn beroep en welke mogelijkheden er zijn om gebouwen te ontwerpen van recycle materiaal. Na de introductie krijgt de klas van kunstenaars Leontine Lieffering en Laura van Eeden opdracht gebouwen te ontwerpen en maquettes te maken.
De laatste les voor de groepen 7 vindt tijdens de laatste manifestatieweek op het Erasmusveld plaats. Fase drie is het echte werk: wat komt er bij kijken wanneer de stedenbouwkundige en de architect hun plannen en ontwerpen klaar hebben en deze werkelijk gebouwd gaan worden. Met het kunstenaarsduo Refunc gaan de leerlingen een (onder)deel van de door hen ontworpen maquettes in het groot bouwen op het Erasmusveld. Met afval- en recyclemateriaal realiseren de leerlingen hun idee naar object.
Workshops: Afval en natuur
In twee groepen 5 van de P.Oosterleeschool verzorgen milieu- en voedselkenners Louise van Luijk en Roos Beute een les over permacultuur en binnentuintjes. Om duurzaamheid te creëren, worden er creatieve oplossingen gezocht. Stedenbouwkundigen, architecten, milieudeskundigen onderzoeken of materialen op een andere manier ingezet of herbruikt kan worden, en hoe in steden nieuwe wijzen van een groene samenleving mogelijk is. In de groepen 5 maken de kinderen van afvalmateriaal een eigen tuintje in en voor de klas.
Reacties
U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.