Het Foodprint programma wordt vanaf 15 januari 2012 bij Stroom Den Haag voortgezet met de tentoonstelling Food Forward, waarin scenario's worden gepresenteerd over de toekomst van ons voedsel. Een zoektocht naar radicaal nieuwe oplossingen en ideeën aan de hand van het werk van John O'Shea, Michiko Nitta & Michael Burton, Arne Hendriks, Christian Jankowski. Vandaag op het Foodprint blog meer aandacht voor het werk van John O'Shea.
John O'Shea, Black Market Pudding (foto: John O'Shea)
De Britse kunstenaar John O'Shea werkt al enkele jaren aan projecten die zich verhouden tot de ethiek en de dilemma's van het eten van vlees. Het meest prominente van deze werken is waarschijnlijk het Meat Licence Proposal project. Dit project stelt dat mensen die geen problemen hebben met het eten van vlees, ook geen problemen zouden moeten hebben met het doden van dieren.
John O'Shea, onderzoek naar The Meat Licence Proposal (foto: John O'Shea)
Voor Food Forward heeft O'Shea twee werken ontwikkeld: The Meat Licence Proposal en Black Market Pudding. Het eerste project bestaat uit audio fragmenten van reacties op The Meat Licence Proposal die O'Shea opnam op de Market Street in Manchester (UK). Shoppers op deze Britse high street werd gevraagd om te reageren op een ongewone nieuwe wet – The Meat Licence Proposal – die zou eisen dat alle burgers die vlees willen kopen of consumeren daar een speciale vergunning voor zouden moeten verkrijgen. Deze audio fragmenten worden gepresenteerd naast bijbehorende juridische documenten. Soms ondersteunen de documenten de reacties van de mensen op het wetsvoorstel maar soms spreken ze die reacties ook tegen. De audio-bestanden en juridische documenten worden gepresenteerd via een digitale interface, ontwikkeld in samenwerking met Tom Schofield (UK), die het voor bezoekers mogelijk maakt om hiaten te ontdekken tussen de publieke perceptie van de ‘wet’ en de feitelijke rechten en vrijheden van burgers.
John O'Shea, onderzoek naar The Meat Licence Proposal (foto: John O'Shea)
Black Market Pudding presenteert een volledig nieuw en ethisch bewust product dat voor het eerst bij Food Forward wordt getoond. De Black Market Pudding – zwarte markt bloedworst – wordt in een delicatesse toonbank gepresenteerd. Het is een traditionele bloedworst zoals die gegeten wordt in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, waarbij gestold varkensbloed gecombineerd wordt met verschillende vetten, granen, kruiden en specerijen. Voor deze bloedworst is er echter geen bloed van een geslacht varken gebruikt maar van een levend varken! De bloedworst is donkerbruin en zoet van smaak. Hij is lekker als onderdeel van een warme maaltijd, ontbijt of als voorgerecht.
Black Market Pudding wordt ondersteund door een robuust business model waarbij zowel de boer, het dier als de consument een goede deal krijgen. Je kan nu al online je interesse aangeven zodat je straks als eerste een bestelling kunt plaatsen voor je eigen Black Market Pudding. De prijsstructuur voor de Black Market Pudding is zodanig vormgegeven dat de producenten van de worst gecompenseerd worden voor de kosten die verbonden zijn aan dieren buiten de traditionele voedselketen houden. De consument betaalt een stevige marktprijs voor deze heerlijke bloedworsten die een ongeëvenaarde gemoedsrust met zich meebrengen: Black Market Pudding kopen en eten betekent dieren uit het slachthuis houden. No animals are harmed!
Meer informatie over The Meat Licence Proposal
www.meatlicence.org.uk
Geef je interesse in Black Market Pudding aan via:
www.blackmarketpudding.co.uk
Food Forward
15 januari t/m 1 april 2012
Stroom Den Haag, Hogewal 1-9, Den Haag
Open: woensdag t/m zondag 12-17 uur
Reacties
U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.