Donderdag 26 januari 2012 was het Gedichtendag. Het thema van deze dag was 'stroom'. 'Stroom is er altijd en overal', aldus de website www.gedichtendag.com. Stroom Den Haag kan natuurlijk niet achterblijven en daarom kiest Stroom medewerker Francien van Westrenen deze week elke dag een gedicht. Hierbij laat zij zich inspireren door de werken in de huidige Stroom-toonstelling 'Food Forward'. Vandaag het gedicht 'Goed brood' van K. Schippers bij de publicatie 'Food for the City. A Future for the Metropolis' die begin april dit jaar uitkomt.
Goed brood
Een bakker had aan een klein meisje een diepvriesbrood verkocht. Even later kwam haar moeder dat verontwaardigd terugbrengen met de mededeling dat ze er wel een koe de hersens mee in kon slaan. Het kostte de bakker heel wat moeite haar te overreden het brood te houden en het te laten ontdooien. De garantie werd gegeven, dat wanneer het niet heerlijk vers smaakte, ze veertien dagen gratis brood zou krijgen. ’s Avonds was de vrouw terug. Ze kwam zeggen dat het inderdaad goed smaakte.
Uit: Een leeuwerik boven een weiland (Querido, Amsterdam, 1996)
Bron internet: http://spechtiania.weblog.nl
Een tijdje geleden sprak ik een Amerikaanse kunstenares. We raakten aan de praat over het Foodprintprogramma van Stroom. Uit mijn enthousiasme over het onderwerp maakte ze op dat ik wel veel van eten moest houden. Dat klopt. Ik vroeg als kind al bij het ontbijt aan mijn moeder wat we ‘s avonds gingen eten zodat ik me er een hele dag op kon verheugen. En eigenlijk doe ik dat nog steeds. Zij vertelde me vervolgens dat ze was opgegroeid in het Amerika van de jaren vijftig toen diepvriesmaaltijden en magnetrons in de mode raakten. Haar moderne moeder kookte niet meer, maar piepte slechts nog op, met als gevolg dat ze niet beter wist dan dat eten grauw van kleur was en laf smaakte. Pas toen ze ging studeren leerde ze van medestudenten hoe lekker eten kon zijn en dat zelfs haar smaak zich kon ontwikkelen. Dat uitvindingen als de vriezer en magnetron bepalend zijn geweest voor onze manier van eten wist ik wel, maar dat ze ook zo’n invloed zouden hebben op iemands smaakontwikkeling had ik me toch niet gerealiseerd.
De diepvries werd in 1925 uitgevonden door Clarence Birdseye naar aanleiding van zijn ervaringen met de Inuit in Canada. Zij leerden hem de techniek van snel bevriezen waardoor etenswaren langer goed bleven. Zowel de uitvinding van de vriezer als de Inuit komen terug in het boek Food for the City. A Future for the Metropolis dat in april verschijnt als onderdeel van de Foodprint manifestatie. In het boek kijken twaalf schrijvers vooruit naar het jaar 2050 met de vraag hoe we dan de bewoners van de steden zullen voeden. Nieuwe uitvindingen spelen slechts een bescheiden rol in de teksten van de auteurs. De meesten zoeken hun antwoorden in het verbeteren of anders organiseren van dat wat we al kennen. Eén auteur verwacht alle heil van ‘synthetic genomic technology’ waarmee voedselproducerende microben, planten en dieren ontwikkeld kunnen worden. Dat klinkt nu nog erg science fiction, maar de tijdlijn in het boek laat zien hoe allerlei uitvindingen uiteindelijk onze manier van produceren en consumeren drastisch hebben veranderd. Dus wie weet blijken deze microben over twintig jaar het bevroren brood van toen.
Tekst: Francien van Westrenen
'Food Forward'
15 januari t/m 1 april 2012
Stroom Den Haag, Hogewal 1-9, Den Haag
Meer informatie: www.stroom.nl
Laatste reacties