Goddelijk Varken (Hans Dortmans, NPS, 2010)
Er valt ontzettend veel over voedsel te vertellen. Tegelijkertijd vertelt hoe en wat we eten van alles over ons en onze levensstijl. Eten we veel, weinig, verantwoord, biologisch, vegetarisch of juist Bourgondisch? Naar aanleiding van het Food Film Festival, dat van 16 t/m 18 maart 2012 in Amsterdam plaatsvindt, presenteert Holland Doc 24 een hele week met films over voedsel. Van 17 t/m 23 maart 2012 wordt er iedere dag rond 21.20 uur een topdocumentaire uitgezonden, waaronder 'Goddelijk Varken', 'Taste the Waste', 'Eeuwige Moes' en 'Liefde gaat door de maag: droomrecepten'.
Kijk voor alle uitzendtijden op: www.hollanddoc.nl/live
Elles Kiers en Sjef Meijman leefden zeven maanden intensief samen met vier Bunte Bentheimer varkens. In de slachtmaand lieten ze hun geliefde varken Bom afmaken, om hem daarna eigenhandig te bereiden. De korte documentaire Bloed (Dinanda Luttikhedde, 2011) volgt de beeldend kunstenaars in de laatste fase van hun onderzoeksproject naar de herkomst van ons voedsel. Er ontvouwt zich een waardevol ritueel rondom de verwerking van dit dier. Onder voorbehoud
In de documentaire Goddelijk Varken (Hans Dortmans, NPS, 2010) heeft Gerard gemengde gevoelens jegens het varken Dorus. Hij verkeert in de stellige overtuiging dat het vlees van een gelukkig varken beter smaakt dan dat van een treurig varken. En dus zorgt hij ervoor dat de Dorus een goed leven heeft en lekker kan rondscharrelen op het erf. Maar hoezeer hij ook een zwak heeft voor zijn knorrende vrienden, onvermijdelijk komt het moment dat Dorus rijp is voor de slacht. Bekijk hier online.
Nederlanders gooien per jaar 2,4 miljard euro aan voedsel weg, evenveel als dat ze opeten. Van elke twee kroppen sla en twee zakken aardappels belandt er eentje in de vuilnisbak, nog voordat ze de consument bereiken. Hoe komt dat steeds meer voedsel weggegooid wordt? De documentaire Taste the Waste (Valentin Thurn, BOS, 2010) is onderdeel van het grote project Taste the Waste, waarmee de Boeddhistische Omroep Stichting in 2010 voedselverspilling onder de aandacht bracht. Bekijk hier online.
Slow Food is letterlijk een reactie op Fast Food. Ruim twintig jaar geleden protesteerde de Italiaanse Carlo Petrini tegen een vestiging van een fastfoodketen in het centrum van Rome. Inmiddels is Slow Food uitgegroeid tot een wereldwijde beweging die zich niet alleen inzet voor bewust eten, maar ook voor bewust produceren van voedsel. In de aflevering Slow Food (VPRO, 2010) van de tv-reeks Trendspotting geniet presentator Marike Jager niet alleen van het heerlijke eten en drinken dat haar aangeboden wordt, maar ze ontmoet ook de oprichter van Slow Food, Carlo Petrini. Bekijk hier online.
Filmmaker Walther Grotenhuis onderzoekt in Smakelijk eten (IKON, 2011) de herkomst van drie producten die van ver komen, maar die voor ons heel gangbaar zijn: soja uit Brazilië, garnalen uit de Filippijnen en boontjes uit Kenia. Parallel aan dit verhaal zien we hoe deze producten worden bereid in een dinerbuffet voor een personeelsfeest.
Eeuwige Moes (Catherine van Campen, NPS, 2007) is een documentaire waarin oude groentesoorten en biodiversiteit een belangrijke rol spelen. De in de film geportretteerde personen proberen ieder op hun eigen manier in evenwicht met hun natuurlijke omgeving te leven. De naar Zweden vertrokken hoofdpersoon Ruurd Walrecht komt in de film tot leven door de verhalen van de mensen die met hem gewerkt hebben en in de prachtige opnamen van de gewassen die hij probeerde te redden. Bekijk hier online.
In Liefde gaat door de maag: droomrecepten (Heddy Honigmann, HUMAN, 2009) koken Lili van Aarem-Drijver (1912) en Tjits Schreuder-Van der Meulen (1930) zwartzuur van kip en koolpreu. Ze kennen elkaar uit het Jappenkamp, waar ze allebei op precies eind december 1942 terechtkwamen. Zodra het ’s avonds donker werd gaven de vrouwen recepten aan elkaar door. Het bracht niet alleen vergetelheid, maar het gaf hen ook het idee dat ze de gerechten konden proeven. Terwijl de vrouwen, die inmiddels op leeftijd zijn, het zwartzuur en de koolpreu bereiden komen de herinneringen aan de verschrikkingen van het kamp naar boven.
Erwtensoep, pannenkoeken en hutspot waren jarenlang onze nationale gerechten. Pas in de jaren zestig dringen spaghetti en nasi goreng door tot onze keuken. En nog wat later slaat Nederland massaal aan het kokkerellen. Eten is leuk! In Aan Tafel! (Geschiedenis 24, 2011) worden we door de historie van onze eetgewoonten heen geloosd.
Het Food Film Festival vindt plaats op 16, 17 en 18 maart in Studio/K in Amsterdam en brengt het belang van gezond, eerlijk en goed eten onder de aandacht, stelt actuele voedselvraagstukken aan de kaak en brengt de liefde voor eten over. Het festival wordt georganiseerd door de Youth Food Movement.
De Youth Food Movement (YFM) is een jongerennetwerk dat kennis verspreidt en actie voert onder Nederlandse jongeren ter promotie van een good, clean & fair voedselsysteem. Dat houdt in dat ons voedsel in de toekomst milieuvriendelijk geproduceerd wordt, voor een eerlijke prijs verhandeld wordt en bovenal lekker en gezond is. Het netwerk bestaat uit jonge consumenten, chefs, boeren, producenten, studenten en beleidsmakers. YFM Nederland is opgericht in 2009 gebaseerd op de principes van Slow Food en maakt onderdeel uit van de gelijknamige internationale beweging.
www.hollanddoc.nl/live
Laatste reacties