In en om de stad spelen diverse ruimtelijke opgaven waarbij de invalshoek van voedsel en het verbouwen daarvan vernieuwende kansen voor een gebruiksvriendelijke en aantrekkelijke groene ruimte bieden. Deze geeft ook een impuls aan lokale kleinschalige bedrijvigheid, draagt bij aan een duurzame stad en aan het verbinden van stad en land.
Presentatie in de Foodprint tentoonstelling: 26 juni t/m 23 augustus 2009
Bespreking tijdens het Foodprint Symposium op 26 juni 2009
Locatie: BINK36, Binckhorstlaan 36, Den Haag
Van Bergen Kolpa Architecten en Vincent Kuypers (Alterra Wageningen)
‘Park Supermarkt’
‘Park Supermarkt’ (maquette en presentatie) is een ruimtelijk model voor een Landschappelijke Supermarkt. Op een goed bereikbare plek in Midden-Delfland wordt op basis van grondsoorten en klimaatzones de inhoud van een hedendaagse supermarkt verbouwd en verkocht zoals wilde rijst, olijven, avocado’s en koffie. De openlucht supermarkt biedt naast de diversiteit aan producten voor de Randstedeling ook een bijzondere landschappelijke omgeving om te recreëren.
Voor meer informatie over Park Supermarkt klik hier.
Van Bergen Kolpa Architecten, Park Supermarkt (foto: Stroom Den Haag)
Van Bergen Kolpa Architecten: Jago van Bergen, Evert Kolpa, Gabriela Kopacikova, Bruno Evers, Alterra Wageningen: Vincent Kuypers en Annet Kempenaar
Experts: LEI, Jan Willem van de Schans
Opdrachtgever: Provincie Zuid-Holland, Peter Verbon en Stroom Den Haag
Maquette: Vincent de Rijk
Winy Maas met The Why Factory (TU Delft)
In het kader van het programma 'Foodprint' werkt Stroom Den Haag aan een ontwerp voor een maatschappelijk en ecologisch verantwoorde en rendabele varkensboerderij in de stad. Ze doet dit samen met de vakgroep Varkenshouderij LTO Nederland en InnovatieNetwerk. De ontwerpstudie wordt uitgevoerd door architect Winy Maas met ontwerpers van The Why Factory (TU Delft).
Om de film 'City Pig' te bekijken: klik hier.
Winy Maas met The Why Factory, ontwerp varkensboerderij in de Binckhorst: The Bridge, Binckhorstlaan 324 (animatie: Wieland&Gouwens)
Varkens en kippen zijn vandaag de dag taboe in de stad. Veehouderij is iets voor het platteland en niet voor de stad. Althans zo lijkt het. Toch zitten de meeste vleesconsumenten in de stad. Is veehouderij en vleesproductie ín een stad denkbaar? Hoe zou dit winst op kunnen leveren voor stedelingen, ondernemers en - ja - de dieren?
Winy Maas met The Why Factory, ontwerp varkensboerderij in de Binckhorst: The District, Trekvlietplein 1 (animatie: Wieland&Gouwens)
De ontwerpstudie van Winy Maas en The Why Factory is de eerste stap om daadwerkelijk tot een geïntegreerd stedelijk veehouderijsysteem te komen. Door 'out of the box' te denken en het bedrijf ecologisch, sociaal en economisch te verbinden met de stad willen Stroom, de vakgroep Varkenshouderij LTO Nederland en InnovatieNetwerk een nieuwe richting geven aan stadsinrichting en voedselproductie.
Winy Maas met The Why Factory, ontwerp varkensboerderij in de Binckhorst: The Snowball, Binckhorstlaan 14 (animatie: Wieland&Gouwens)
Vooralsnog wordt gedacht aan een bedrijf met ongeveer 200 zeugen, dat letterlijk transparant is en gebruik maakt van moderne ecologische technieken op het gebied van energiegebruik. Een mogelijke locatie voor dit 'stedelijk agrocluster' is de Binckhorst, dat als binnenstedelijk industrieterrein nog volop in ontwikkeling is en zich goed leent als proefterrein.
Reacties