26 juni t/m 23 augustus 2009
Openingstijden: wo t/m zo 12-17 uur
Locatie: BINK36, Binckhorstlaan 36, Den Haag
zondag 23 augustus 2009, vanaf 15 uur
Feestelijke afsluiting 'Vis 'n' Chips': meer informatie klik hier.
Voor een verslag van deze middag (met video-opnames van de sprekers): klik hier.
Voor een A-Z overzicht van de kunstenaars en beschrijvingen van alle werken in de Foodprint tentoonstelling klik hier.
zondag 5 juli, 19 juli en 2 augustus 2009, 15 uur: Rondleidingen door curator Marieke Berkers
Curator: Marieke Berkers
Tentoonstellingsontwerp: PRONK Rotterdam
Agnes Denes, Wheatfield - A confrontation, 1982
Deelnemende kunstenaars en architecten: Atelier Van Lieshout, John Bock, Bohn & Viljoen Architects, Olaf Breuning, Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan, Agnes Denes, Helmut Dick, Driessens & Verstappen, Boris Gerrets, Nikolaus Geyrhalter, Fritz Haeg, Heddy Honigmann, Anthony Key, Learning Site, Maite Louisa, Winy Maas met The Why Factory (TU Delft), Gordon Matta-Clark, Matton Office (Ton Matton) Christien Meindertsma, Leberecht Migge, Nils Norman, Gabriel Orozco, Raul Ortega Ayala, Giuseppe Penone, Debra Solomon, Van Bergen Kolpa Architecten en Vincent Kuypers (Alterra Wageningen), Frank Lloyd Wright, Jan van IJken, Yang Zhichao.
Fotografisch verslag van de opening en het symposium klik hier.
Virtuele wandeling door de tentoonstelling: klik hier (met dank aan fotograaf Marco den Herder).
In 1982 zaaide de Amerikaanse kunstenares Agnes Denes een graanveld in op een braakliggend stuk grond in het financiële district van Manhattan, New York. Het leverde een beeld op met een enorme impact, dat een verhaal vertelt over de tegenstelling tussen het platteland en de stad, maar ook gelezen kan worden als politiek statement: onroerend goed versus voedsel. Het inmiddels dertig jaar oude beeld is nog steeds inspirerend en actueel en kan opnieuw en op vele manieren worden gelezen.
Met dit beeld en vele andere wil de tentoonstelling Foodprint bezoekers confronteren en inspireren met ‘uitspraken' van kunstenaars en architecten over voedsel en de stad. Uitspraken in de vorm van kunstwerken en -projecten, beelden en teksten, zowel van nu als uit het (recente) verleden. Om de brug naar Den Haag en de actualiteit te slaan is aan een aantal kunstenaars, ontwerpers en architecten gevraagd om een nieuw werk te ontwikkelen. Sommige van deze projecten spelen zich af in de stad en hebben een langere looptijd. Van deze projecten is op Foodprint een tussenfase te zien.
De tentoonstelling laat zien hoe voor kunstenaars en ontwerpers voedsel en het consumeren ervan een rol ging spelen in hun werk. Zij lieten zich inspireren door het nuttigen van de maaltijd als moment van ontmoeting en interactie of onderzochten de rol van voedsel als mede bepalend voor de huidige en toekomstige vorm van de stad. Met een aantal werken bevragen ze de religieuze, sociale, economische en politieke waardesystemen die aan voedsel zijn verbonden.
In de monumentale tijdlijn wordt het verhaal verteld van de wereldwijde ontwikkelingen op gebied van voedselproductie, distributie, voedsel in relatie tot kunst, architectuur, stedenbouw en cultuur van 1830 tot nu. Langzamerhand zal de gelaagde betekenis van de relatie voedsel en de stad worden blootgelegd, van voedsel als wapen tot voedsel als een eerste levensbehoefte.
Download hier de Foodprint timeline uit de tentoonstelling (pdf bestand).
Yang Zhichao, Planting Grass, 2002
Foodprint Tijdlijn (foto: Rob Kollaard, courtesy Stroom Den Haag)
Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan, 'Monument of Sugar: How to Use Artistic Means to Elude Trade Barriers' (foto: Rob Kollaard, courtesy Stroom Den Haag).
Atelier Van Lieshout, 'Foodmaster', 2009 (foto: Rob Kollaard, courtesy Stroom Den Haag).
Driessens & Verstappen, 'Tomato Habitus', 2009 (foto: Rob Kollaard, courtesy Stroom Den Haag).
Reacties